Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ψήφισμα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Σχετικά με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αναπληρωτών

Η άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκτός από το πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων τους, επεκτείνεται και σε αυτό της συνδικαλιστικής τους δράσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προβλέπεται συμμετοχή των αναπληρωτών συναδέλφων, ως υποψηφίων αιρετών, στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, στερώντας τους προκλητικά το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Ο αποκλεισμός όμως δεν περιορίζεται σε αυτό, αφού πρακτικά επεκτείνεται και στη συμμετοχή των αναπληρωτών ως μέλη στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της συναδέλφισσας Βαγγελίτσας Δινοπούλου η οποία ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ενώ έλαβε τυπικά συνδικαλιστική άδεια, στην πράξη τιμωρείται με στέρηση της προϋπηρεσίας της, η οποία δεν προσμετρείται, για το διάστημα που η εν λόγω άδεια θεωρείται σε ισχύ. Μέχρι στιγμής έχει στερηθεί συνολικά δύο μήνες προϋπηρεσίες παρά το γεγονός ότι εκπλήρωνε τα διδακτικά της καθήκοντα.

Θεωρούμε ότι το υπουργείο παιδείας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαγορεύει στις μητέρες αναπληρώτριες να γεννήσουν και να μεγαλώσουν με ασφάλεια τα παιδιά τους, που τιμωρεί όσους «τύχει» να αρρωστήσουν, στερώντας τους εκτός από την προϋπηρεσία, τα ένσημα και το μισθό, απαγορεύει την ελεύθερη και απρόσκοπτη συνδικαλιστική δράση των ελαστικά εργαζομένων! Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που προωθεί το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για τον τρόπο πρόσληψης/διορισμών είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει να κόψει κάθε δυνατότητα των αναπληρωτών να δρουν τόσο στα σωματεία τους όσο και στις ομοσπονδίες!

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να πάρει ξεκάθαρη θέση προασπιζόμενη τη συνδικαλιστική συμμετοχή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε:

§     Πλήρη εξίσωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ίσα δικαιώματα για άδειες επαπειλούμενης κύησης και ανατροφής στις μητέρες αναπληρώτριες, για αναρρωτικές άδειες, όπως τις δικαιούνται οι μόνιμοι συνάδελφοι, για απρόσκοπτη συνδικαλιστική δράση χωρίς ποινές και αποκλεισμούς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου