Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ – ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ


Ν/σ πλήρους αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης σε περίοδο πανδημίας ή αλλιώς η κυβέρνηση φοβάται ό,τι δε σέβεται… !
Αυταπόδεικτα ο χρόνος και ο τρόπος, που το ΥΠΑΙΘ επέλεξε να θέσει σε διαβούλευση ένα αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν το φόβο του για την αντίδραση του εκπαιδευτικού, φοιτητικού, μαθητικού και γονεϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συνθήκη της πανδημίας και κυρίως το καθεστώς εγκλεισμού και απαγορεύσεων που έχει επιβάλλει! Με τα σχολεία κλειστά (πάγια τακτική κάθε ηγεσίας υπουργείου που τρέμει τις αντιδράσεις του κοινωνικού σώματος – δεν ξεχνάμε το προσοντολόγιο Γαβρόγλου την περίοδο των Χριστουγέννων) προχώρησε σε ένα ακόμη σφυροκόπημα προς την κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου, ευχόμενη να αποφύγει τη μάχη με την εκπαιδευτική κοινότητα. Εξάλλου σε αυτή την προσπάθεια κατεδάφισης έχουν βάλει το λιθαράκι τους όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις – και αν πάμε πιο πίσω να αναζητήσουμε τους θεμελιωτές αυτών των πολιτικών, θα χαθούμε στο χρόνο…



Το λιθαράκι του σημερινού ΥΠΑΙΘ στις νεοφιλελεύθερες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, πιστό στις οδηγίες και τις δεσμεύσεις σε ΟΟΣΑ – ΕΕ:
Αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στο πρόγραμμα σπουδών από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και στη λειτουργία των σχολείων μας. Κάποιες από αυτές είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που οδηγεί σε μαζική κατάργηση τμημάτων και κλείσιμο σχολείων, σε κατάργηση χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικών και σε μαθητές που στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα. Νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο (αγγλικά) και εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες. Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων με μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικό στίβο αντοχής, η επαναφορά της διαγωγής και η αύξηση ποινών για τους μαθητές. Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και η επαναφορά και αύξηση ποινών για τους αναπληρωτές. Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η μείωση των εισακτέων και μεταγραφών στα ΑΕΙ και η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα.





Η Κεραμέως μας πέταξε το γάντι… Εμείς το σηκώσαμε!
Πιστοί στους αγώνες μας οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μπροστά, την προηγούμενη Πέμπτη 16/04 πραγματοποιήσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ, σε διευθύνσεις και περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα! Συνεχίζοντας, την Παρασκευή 24/4 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, μαζί με γονείς, μαθητές και φοιτητές πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στη Βουλή και πορεία γύρω από το Σύνταγμα. Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα κ.α.).

Για ακόμη μία φορά, όπως και την προηγούμενη, «ηχηρή» ήταν η απουσία των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κικινής, εκφράζοντας το μπλοκ του προεδρείου της Ομοσπονδίας, επιδόθηκε σε «εξ αποστάσεως μαθήματα» συνδικαλισμού, επιτιθέμενος στα σωματεία και τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στο δρόμο. Πρόκειται για επίθεση απέναντι κυρίως στο περιεχόμενο που εκφράζει το ριζοσπαστικό ρεύμα της εκπαίδευσης, απέναντι στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση, την ελαστική εργασία, την ανισότητα και τους ταξικούς φραγμούς, εντεινόμενες πολιτικές τις οποίες το εκπαιδευτικό κίνημα τις απέρριψε το προηγούμενο διάστημα.

Τα προεδρεία σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με τη στάση τους και με τα αποφάσεις των πρόσφατων συνεδρίων, συμπλέουν ομόψυχα με τις κυβερνητικές πολιτικές, έχουν αδρανοποιήσει τη βάση των εκπαιδευτικών, συναινώντας ώστε η χρόνια αδιοριστία, οι περικοπές στην εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο ως κοινωνικό αγαθό, να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και στις οικογένειες των μαθητών μας, ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτό το χάλι.

Το δικό μας μήνυμα ΔΕΝ είναι: μένουμε Κυβέρνηση-μένουμε με τα Αφεντικά





Η μαχόμενη εκπαίδευση δηλώνει πως δε θα επιτρέψει στην κυβέρνηση ούτε τώρα αλλά ούτε και μετά να περάσει και να εφαρμόσει τα αντεργατικά αντιεκπαιδευτικά της σχέδια!


Το υπουργείο, συνεχίζοντας μια αντεργατική πολιτική, χτυπάει μορφωτικά/εργασιακά δικαιώματα και το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου. Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, που μαζί με την υγειονομική κρίση βιώνουν και μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, με την εργασιακή ανασφάλεια και την εργοδοτική αυθαιρεσία να αυξάνονται εκθετικά.

Δε θα αφήσουμε το δημόσιο σχολείο να γίνει βορά στα σχέδιά τους! Θα παλέψουμε να μείνει ένα σχολείο για όλα τα παιδιά και για όλους εμάς που εργαζόμαστε και ζούμε μέσα σε αυτό! Αρνούμαστε ένα σχολείο με ταξικούς φραγμούς που θα αποκλείει τους μαθητές μας.

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, μέσα στην καραντίνα και μετά από αυτήν, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές μας. Δεν μας τρομοκρατούν τα πρόστιμα με τα οποία προσπαθούν να μας φιμώσουν, ούτε οι επιθέσεις της κρατικής εργοδοσίας όπως οι απολύσεις αγωνιστών συμβασιούχων της υπηρεσίας ασύλου. Οι εργαζόμενοι/ες δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να παλεύουμε για τη ζωή μας!


Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικές συλλογικότητες, συλλόγους/ ενώσεις γονέων, και όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο να συμμετέχει ενεργά στις επόμενες κινητοποιήσεις.



Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Το επιλεκτικό σχολείο των εξεταστικών φραγμών της κατηγοριοποίησης και της αξιολόγησης δεν θα περάσει.
Θα μας βρουν μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου