Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ούτε σκέψη για γραπτό ΑΣΕΠ- ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ;

 




ΑΣΕΠ- ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ;


Διέρρευσαν ξανά δημοσιεύματα ότι το ΥΠΑΙΘΑ ετοιμάζει να καταθέσει νομοσχέδιο για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ εντός του 2023. Ύστερα δηλαδή από το προσοντολόγιο των απολύσεων (μόνο φέτος, πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί πετάχτηκαν εκτός πινάκων λόγω “λαθών”), της απαξίωσης των πτυχίων και της προϋπηρεσίας μας,
 το ΥΠΑΙΘΑ ετοιμάζει να προσθέσει ένα επιπλέον «κριτήριο- φίλτρο» απολύσεων και ανεργίας, αυτό του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Δεν ξέρουμε πόσο άμεσα ή όχι το Υπουργείο θα βάλει μπρος τις επιδιώξεις του και τι σκοπούς είχαν τα συγκεκριμένα πρόσφατα δημοσιεύματα. Ξέρουμε όμως σίγουρα ότι ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης επιδιώκει να συνεχίσει το έργο Κεραμέως και Γαβρόγλου, που δεν είναι άλλο από την περαιτέρω προσπάθεια απαξίωσης των πτυχίων και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όλων των βαθμίδων με την αναγνώριση και ισοτιμία τους μάλιστα με τα αμφιβόλου ποιότητας «πτυχία» των κολλεγίων (πρώην ΙΕΚ), πρόθυμοι να δώσουν ζεστό χρήμα σε σχολάρχες και ιδιώτες, όπως επίσης και την οικονομική αφαίμαξή μας για φροντιστήρια ΑΣΕΠ, για μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια και κολλέγια! Την ώρα που οι μαθητ(ρι)ες βιώνουν ένα σχολείο εξετασιοκεντρικό κάτεργο με τις σκληρές εξετάσεις PISA, τις πανελλαδικές εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έτοιμη να πετάξει χιλιάδες μαθητ(ρι)ες έξω από τα πανεπιστήμια, οι ιδιώτες των κολλεγίων θα περιμένουν να τα αρπάξουν από όσους/όσες θα μείνουν έξω από αυτό. Το ΥΠΑΙΘΑ με όλα αυτά επιδιώκει να μένουμε μόνιμα ανασφαλείς ελαστικά εργαζόμενες/οι που θα ψάχνουμε προσόντα και θα δουλεύουμε δεύτερες δουλειές για να τα πληρώσουμε, ώστε να αναρριχηθούμε λίγο περισσότερο στο προσοντολόγιο και ταυτόχρονα να βιώνουμε συνεχούς αποκλεισμούς και ανεργία.

Και κάθε νέο υπουργεί θα βάζει τους δικούς του όρους για την  πρόσληψή μας αν το αφήσουμε. Ο Πιερρακάκης μίλησε για υβριδικό σύστημα προσλήψεων, δηλαδή ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ γίνεται κομμάτι του προσοντολόγιου για κάποια χρόνια. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ανακατεύεται συνεχώς η τράπουλα, να μην ξέρουμε κάθε φόρα που θα κάτσει η μπίλια, να βρισκόμαστε συνεχώς ευάλωτες/οι αλλά και εξαρτημένες/οι μέσα στην εναλλαγή εργασίας ανεργίας, χωρίς ίχνος σταθερότητας.

Επίσης γνωρίζουμε καλά ότι το αλάνθαστο, το αδιάβλητο, η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια του ΑΣΕΠ είναι μυθεύματα, όπως επίσης κι ότι τα λάθη και οι αποκαλύψεις για το πώς λειτουργεί, για αδιαφανείς διαδικασίες, είναι πάρα πολλά. Έχουμε γνώση και από το κοντινό παρελθόν όπως με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που παραμένουν στην αδιοριστία έως και σήμερα.

Ξέρουμε καλά πως, δεν τους αρκούν τα «προσόντα». Επιτίθονται συνολικά στη συνείδηση του κόσμου, για αποδοχή του ευέλικτου-προσαρμοστικού εκπαιδευτικού, του σχολείου της “αριστείας” και της αξιολόγησης.

Τα έχουμε πει και θα τα πούμε όσες φορές κι αν χρειαστεί.

Δε θα αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται στη ρουλέτα τους!

Απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κατάργηση του προσοντολογίου. Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου