Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ



Τσίπρας στη ΔΕΘ: κουβέντα για διορισμούς

Ως άλλη Πυθία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σάββατο 8/9, αφού ανάμεσα στα κυβερνητικά μέτρα εξήγγειλε «4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών  και εξειδικευμένου προσωπικού  για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία». Καμία σαφής αναφορά σε διορισμούς, καμία σαφής χρονική δέσμευση, καμία αναφορά στο σύστημα πρόσληψης. Νωρίτερα δε, μας είχε ενημερώσει ότι το πλήθος των φετινών προσλήψεων α’ φάσης αποδεικνύει την έγνοια της κυβέρνησης για τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι ότι σε μια χώρα που έγινε πια «κανονική» δε θα έπρεπε να χειροκροτούμε για ένα τέτοια γεγονός. Αναρωτιέται κανείς, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρεί τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή τους «κανονική» ή όχι.

Ας θυμίσουμε, λοιπόν, στην κυβέρνηση
ότι παίρνοντας το νήμα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συνέχισε «κανονικά» την πολιτική αδιοριστίας και υποβάθμισης των δημόσιων σχολείων. Συνέχισαν επίσης τις καταγέλαστες και πλήρως αναξιόπιστες δηλώσεις περί διορισμών με τον πρώην υπουργό Φίλη το 2016 να ανακοινώνει 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας. Τη σκυτάλη έκτοτε πήρε ο νυν υπουργός παιδείας Γαβρόγλου, ο οποίος το 2017 μιλούσε για 10.000 διορισμούς και πάλι σε βάθος τριετίας. Λίγοι βέβαια θυμούνται ότι την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε με κεκτημένη ταχύτητα να δηλώνει 21.000 διορισμούς.  Από τότε μέχρι τη φετινή ΔΕΘ και το τσεκούρι των 4.500 προσλήψεων, το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζεται, αφού μόλις μια μέρα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα ο Γαβρόγλου δηλώνει στην Καθημερινή ότι τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών σε βάθος τριετίας αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζονται νέο σύστημα διορισμών.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δε δεσμεύεται ούτε για τον αριθμό των διορισμών ούτε για τη δίκαιη μονιμοποίηση των αναπληρωτών που απλώς αναπληρώνουν τους εαυτούς τους έως και 20 χρόνια τώρα.  Απεναντίας μένει σταθερή στην επεξεργασία νέου συστήματος διορισμών προκειμένου να κόψει και να ράψει ποιος θα δουλεύει και ποιος όχι. Η εξαγγελία περί «4.500 προσλήψεων» στην ΕΑΕ μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί, αφού κανένας διορισμός εκπαιδευτικού ΕΑΕ δεν έχει υπάρξει σε βάθος εικοσαετίας, ενώ με βάση τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ και τις σταθερές ακάλυπτες ανάγκες μαθητών που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση απαιτεί κατ’ελάχιστον τους τριπλάσιους διορισμούς.

Καθόλου τυχαία όμως δεν είναι η θολή αναφορά του πρωθυπουργού στην Ειδική Αγωγή. Είναι ο κλάδος στον οποίο ήδη έχει εισάγει μια μορφή προσοντολόγιου μοριοδοτώντας πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και σεμινάρια, επιδιώκοντας να το εισάγει κατά παραγγελία των ΕΕ-ΟΟΣΑ και να δημιουργήσει τον νέο τρόπο προσλήψεων αναπληρωτών. Αυτό θα φέρει το υπουργείο σαν δούρειο ίππο, με δώρα τις υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς μετά τις εκλογές, με μοναδικό στόχο τα κριτήρια «απόλυσης». Γιατί το προσοντολόγιο είναι η μέθοδος που θα εφαρμόσει για την ανακύκλωση την ανεργίας, διαλέγοντας ποιους θα κρατήσει και ποιους θα αφήσει.

Η κατάσταση αυτές τις μέρες για την κυβέρνηση είναι πανηγυρική. Με σβήσιμο περιοχών από τις προσλήψεις, απόκρυψη και μαγείρεμα κενών, πρόχειρες-βιαστικές ενέργειες με μοναδικό σκοπό να είναι όλοι τοποθετημένοι σε σχολεία για τον αγιασμό, και ας μοιράζεται η παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής, για την οποία τόσο πολύ ευαισθητοποιημένη είναι η κυβέρνηση, σε κομματάκια. Αυτή είναι η «κανονικότητα» της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει ως το 2060 ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να περιφέρονται στην Ελλάδα, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο σχολείων (ο περιβόητος κόφτης), αξιολόγηση εκπαιδευτικών, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις διαλύοντας το Δημόσιο σχολείο και μετατρέποντάς το, στο σχολείο της αγοράς.

Σε όλα αυτά δεν μένουμε αμέτοχοι


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΟΛΩΝ των αναπληρωτών ΤΩΡΑ με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

ΑΜΕΣΗ πρόβλεψη όλων των αναγκαίων μονιμοποιήσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό

ΚΑΛΟΥΜΕ:
Στην προγραμματισμένη μας συνέλευση στις 15/9 ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ για την οργάνωση κινητοποιήσεων με επίκεντρο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, τη διεκδίκηση μαζικών μόνιμων διορισμών τώρα και εργασιακών δικαιωμάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου