Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου Σύσκεψης για την προστασία της Μητρότητας

Δελτίο Τύπου Σύσκεψης για την προστασία της Μητρότητας

Την Δευτέρα 12/11 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη για την καμπάνια της Μητρότητας με την συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, εκπαιδευτικών καθώς και αναπληρωτριών μαμάδων μέσω τηλεφώνου.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής παρέμβασης των συναδελφισσών από Πάτρα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες και οι δυσκολίες της εγκυμοσύνης στο εργασιακό καθεστώς της αναπλήρωσης. Έγινε μια περιγραφή του τι σημαίνει να είσαι αναπληρώτρια έγκυος ή μητέρα και τονίστηκε από όσες και όσους μίλησαν ότι η βαρβαρότητα αυτή πρέπει να αλλάξει.

Πολλά είναι τα παραδείγματα γυναικών που δεν επέστρεψαν στην δουλειά μετά τον τοκετό λόγω της δυσκολίας να αποχωριστούν το βρέφος στις 60 ημέρες. Τονίστηκε ότι το πρόβλημα με τις άδειες μητρότητας είναι εντονότερο στις μέρες μας από ότι παλιότερα, λόγω της παντελούς έλλειψης μόνιμων προσλήψεων. Ηλικιακά πλέον, η πληθυσμιακή ομάδα εντός της εκπαίδευσης που τεκνοποιεί, κυρίως είναι οι αναπληρωτές. Και για τους αναπληρωτές τα σχετικά δικαιώματα είναι ανύπαρκτα.

Οι δυσκολίες υπάρχουν τόσο κατά την κύηση που υπάρχει ο φόβος για το έμβρυο και άλλες πρακτικές δυσκολίες, αλλά και κατά τη λοχεία μιας και οι συναδέλφισσες αναγκάζονται να αφήνουν τα βρέφη τους σε τόσο μικρή ηλικία, να διακόπτουν το θηλασμό και να υπόκεινται σε αυτήν την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και όλες οι μονάδες φροντίδας βρεφών αναφέρουν την τεράστια σημασία του 6μηνου αποκλειστικού θηλασμού και της ανάγκης το παιδί να μεγαλώνει μαζί με τη μητέρα του. Δεν μπορεί η μάνα με το βρέφος να διαφέρει αν είναι αναπληρώτρια ή μόνιμη. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ίδια. Μια επαπειλούμενη κύηση δεν διαλέγει τις μόνιμες!
 
Όλο αυτό συμβαίνει ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται από την ΕΕ η απόλυση των εγκύων γυναικών. Είναι προφανής η κατάληξη ότι στην νέα κανονικότητα της Ευρώπης, η γυναίκα θα ανακυκλώνεται και θα χρησιμοποιείται μόνο όσο είναι παραγωγική.

Είναι απαραίτητο να  μιλήσουμε στην κάθε εργαζόμενη μητέρα δημόσιου και ιδιωτικού και να απαιτήσουμε σεβασμό και προστασία στη μητρότητα. Ήρθε η ώρα να απολογηθεί ο κάθε εργοδότης και το κάθε υπουργείο. Έχουμε τεράστια δύναμη και θα αρχίσουμε να διεκδικούμε στην πράξη παντού τα δικαιώματα της κάθε εργαζόμενης μητέρας. Δεν πρέπει να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανένα υπουργείο, καμία διεύθυνση εκπαίδευσης, κανέναν εργοδότη που δεν θα σέβεται το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα.

Μετά από συζήτηση προτάθηκαν αρκετές ενέργειας για την συνέχεια της καμπάνιας.
  • Θα δημιουργηθεί μία σελίδα η οποία θα είναι αφιερωμένη στην καμπάνια για την προστασία της μητρότητας.
  • Θα φτιάξουμε 3 φόρμες αιτήσεων. Η μία θα είναι αίτηση για 9μηνη άδεια όπως ακριβώς την αιτούνται οι μόνιμες συναδέλφισσες. Η δεύτερη θα είναι μια αίτηση άδειας για επαπειλούμενη κύηση. Η τρίτη θα είναι μια αίτηση για επιστροφή αναδρομικών μισθών, ενσήμων, μορίων για όσες συναδέλφισσες πήραν «τιμωρητική» άδεια.
  • Αυτές οι αιτήσεις μαζί με την γνωμοδότηση καταπέλτη δικηγόρου που έχουμε για μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όποια συναδέλφισσα θέλει και θα δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και υποστήριξης από σωματεία, επιτροπές και εργαζομένους που θα σηκώσει την κάθε περίπτωση και θα στηρίξει τον αγώνα κάθε συναδέλφισσας. Ήρθε η ώρα να απολογηθεί η διοίκηση για την μη χορήγηση άδειας.
  • Στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε σε συνέντευξη τύπου που θα αναδεικνύει το θέμα.
  • Θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας με στοχευμένα αιτήματα για την Μητρότητα.
  • Θα πιέσουμε τις ομοσπονδίες και κάθε σωματείο μας να συμμετάσχει ενεργά στην καμπάνια στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα όλων μας.

Καλούμε κάθε σωματείο και ομοσπονδία που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στο θέμα της μητρότητας, να παλέψουμε μαζί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

  • Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

  • Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου