Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Δελτίο τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Συντονιστικού Αναπληρωτών στο Υπουργείο Παιδείας


Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 26/8 στο Υπουργείο παιδείας μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών κι Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και από οκτώ εκπαιδευτικά σωματεία, ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Α’ Σύλλογος, Πρόοδος και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής και Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα) για όλα τα ζητήματα της ελαστικής εργασίας, των προσλήψεων αναπληρωτών και ειδικά για τα ζητήματα με τις παράλληλες στηρίξεις, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτ(ρι)ες και τις προφορικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ για πλαφόν, για την κάλυψη όλων των κενών από την πρώτη φάση καθώς και τις 3μηνες συμβάσεις.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και εκπροσώπους ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ συναντήθηκε με τον κ. Μυτζήθρα και τον κ. Παπακωνσταντίνου, από το γραφείο της υπουργού παιδείας. Το φοβερό είναι ότι από όλα τα αμφιθέατρα του υπουργείου δεν βρέθηκε κανένα στο οποίο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, αλλά μας συνάντησαν στο όρθιο, μέσα στη ζέστη! Παρόλα αυτά, και ενώ αυτοί επικαλούνται λόγους υγειονομικής κρίσης για αποφυγή συνωστισμού, εμείς και οι μαθητές μας 1η Σεπτέμβρη θα συνωστιστούμε στα 25αρια τμήματα που αυτοί νομοθέτησαν! Καταθέσαμε τα αιτήματά μας και απαιτήσαμε σε όλους τους τόνους καμία περικοπή από τη μεριά του υπουργείου στις προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις ειδικότητές.

Έγινε φανερό πως το υπουργείο σκοπεύει για μια ακόμα φορά να διατηρήσει την αβεβαιότητα στις προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών, με «το μαρτύριο της σταγόνας», όπου αναπληρωτές προσλαμβάνονται σε φάσεις μέχρι τον Ιανουάριο και Μάρτιο. Μάλιστα, έγινε σαφές ότι το μοίρασμα της παράλληλης είναι κάτι που θα συμβεί κατά κόρον και πιθανά μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς δεν υπήρχε καμία δέσμευση για πλήρη κάλυψης όλων των κενών με έναν εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή που έχει έγκριση πλήρους παράλληλης. Ο λόγος που δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες ειδικούς παιδαγωγούς, ΕΕΠ, σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ σε παιδιά με αναπηρίες είναι δημοσιονομικός οδηγώντας τους «όσους έχουν» από τους γονείς είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να μείνουν ακάλυπτα τα παιδιά. Χρησιμοποίησαν μάλιστα τον όρο «εξορθολογισμό» για να περιγράψουν την πολιτική τους απόφαση για ελλιπείς προσλήψεις σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επισημάναμε σε όλους τους τόνους ότι με αυτόν τον τρόπο καταπατούνται στο μέγιστο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και υπογραμμίσαμε πως οι γονείς και μαθήτ(ρι)ες θα βρεθούν ξεκρέμαστοι για ακόμα μια χρονιά. Ήταν φανερό ότι το ΥΠΑΙΘ βρέθηκε αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονιών σχετικά με το πλαφόν στην παράλληλη στήριξη και αναζητά τρόπους να κάμψει τη δυσαρέσκεια χωρίς να απομακρύνεται από τον αρχικό σχεδιασμό του.

Επίσης το υπουργείο μίλησε για «προτεραιότητα» ανάλογα τις περιπτώσεις των παιδιών με βάση την οποία έχει καλέσει τις διευθύνσεις να μοιράζουν την παράλληλη στήριξη, κάτι το οποίο καταδικάσαμε και υπογραμμίσαμε ότι τα παιδιά που δικαιούνται πλήρη παράλληλη στήριξη πρέπει να την έχουν από την αρχή της χρονιάς. Το μορφωτικό δικαίωμα δεν ιεραρχείται και πρέπει να παρέχεται καθολικά!

Σε ερώτησή μας για το αν οι 3μηνες συμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν και για μη covid κενά, απάντηση ήταν γενικόλογη και αφηρημένη, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν με βάση τις ανάγκες. Καταδικάζουμε τις ντροπιαστικές συμβάσεις που δεν εξυπηρετούν τίποτα, παρά να ελαστικοποιούν περισσότερο τις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο. Είναι φανερό ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Υπουργείο επιδιώκει να παγιώσει τις 3μηνες συμβάσεις και να τις τοποθετήσει σε κάθε είδους κενό, εξευτελίζοντας ακόμη περισσότερο την εργασία των εκπαιδευτικών.

Για τα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων δήλωσαν αναρμόδιοι και ότι περιμένουν τις ανακοινώσεις της επιτροπής ειδικών, ενώ για το γεγονός ότι εκατοντάδες μετανάστριες καθαρίστριες βρίσκονται εκτός εργασίας με τη ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας, χιλιάδες άλλες εκτός εργασίας με τη διάταξη Βορίδη και όσες προσλήφθηκαν μειώθηκε τραγικά ο μισθός τους ενώ ελαστικοποιήθηκαν οι σχέσεις εργασίας τους, δεν είχαν κάτι να σχολιάσουν.

Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς ξανά τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητ(ρι)ες σε απόλυτη ανασφάλεια, με ασφυκτικά κενά, χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία και πετώντας όλη την ευθύνη σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητ(ρι)ες.

Η κινητοποίηση σήμερα ήταν μόνο η αρχή! Συνεχίζουμε δυναμικά, συμμετέχοντας στα σωματεία μας και στις συλλογικές μας διαδικασίες και σε ακόμα μαζικότερες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες για να καταργηθεί κάθε ελαστική σχέση εργασίας στην εκπαίδευση και για να προασπίσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/ τριών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών μπροστά!

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου