Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Στον “πόλεμο που μας έχει κηρύξει ο κοροναϊός” ποιες είναι οι παράπλευρες απώλειες;


Στον “πόλεμο που μας έχει κηρύξει ο κοροναϊός” ποιες είναι οι παράπλευρες απώλειες;

Λίγες μέρες μετά από τις σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας και μισανθρωπιάς που ζήσαμε, με το ελληνικό κράτος, την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να ανοίγουν ένα νέο πόλεμο των σωμάτων ασφαλείας, στρατιωτικών μονάδων και παρακρατικών εθνικιστικών ομάδων ενάντια σε άμαχους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αποδεικνύεται από την πραγματικότητα ότι η «ασύμμετρη απειλή» και ο «δημόσιος κίνδυνος» βρίσκεται αλλού, στις πολιτικές που οι κυρίαρχοι κύκλοι ακολουθούν. Ο κοροναϊός δεν μεταφέρθηκε ούτε από τα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου ούτε από «ξυπόλητα τάγματα» εισβολέων στον ‘Έβρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κίνδυνοι και οι συνέπειες της πανδημίας και η πολύπλευρη κρίση της περιόδου απειλούν για ακόμη μια φορά τα πιο ευάλωτα και αδύναμα οικονομικά κομμάτια του τόπου, με πρώτους απ’ όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες συνανθρώπους μας. 



Σε συνέχεια της αντιπροσφυγικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα διπλά: και για να μην μπουν πρόσφυγες/μετανάστες και για να μην φύγουν προς τις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης πλάι με την ενίσχυση της Ευρώπης-φρούριο έχει ως αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να αυξάνεται τραγικά ο αριθμός των χιλιάδων νεκρών προσφύγων και μεταναστών σε υδάτινα και χερσαία σύνορα, εγκλωβισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ) και τη δυνατότητα αίτησης ασύλου (για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από 1/3 και μετά). Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να απαντήσει στο άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική κυβέρνηση με αναστολή κάθε διαδικασίας αίτησης ασύλου για 1 μήνα καταπατά κάθε έννοια ακόμα και του στοιχειώδους «διεθνούς δικαίου», ενώ η μη χορήγηση ΑΜΚΑ μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των ιδίων των προσφύγων/ μεταναστών και το σύνολο της δημόσιας υγείας. Τραγική επίσης είναι η πρόσφατη ενέργεια την Κυβέρνησης να κόψει επιδόματα σε πρόσφυγες που έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία. 



Διανύοντας μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, εν μέσω πανδημίας και ενώ ηχεί δυνατά το σλόγκαν του “Μένουμε σπίτι”, βασικός προβληματισμός μας είναι τι θα έπρεπε να γίνει με τους κατατρεγμένους των hot spot και των έγκλειστων σε “ανοιχτού” και κλειστού τύπου δομές πρόσφυγες και μετανάστες-τριες. Γιατί κανείς εκπρόσωπος του κυρίαρχου δημόσιου λόγου και κανείς «υπεύθυνος» δεν αναρωτήθηκε πώς θα μείνουν οι άνθρωποι σπίτι, αν δεν έχουν σπίτι, πώς θα πλύνουν τα χέρια τους αν δεν έχουν ούτε πρόσβαση σε νερό και πώς θα αποφευχθούν οι συναθροίσεις όταν οι άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε απαράδεκτες σκηνές κάμπινγκ υπό απάνθρωπες συνθήκες. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη.



Μέσα σε συνθήκες καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας (επιχειρώντας να επιβάλλει το πάγωμα κάθε συλλογικής, κοινωνικής, συνδικαλιστικής δράσης) χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως ούτε ένα μέτρο δημόσιας προστασίας της κοινωνίας όπως μαζικά δωρεάν τεστ, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, εξοπλισμός ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών κ.α., προσπαθεί για άλλη μια φορά να μετακυλήσει τις ευθύνες αλλά και τις συνέπειες στα πιο ευάλωτα και αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας. Το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου -με τη συνενοχή του φυσικά σε αυτούς μέσω του ΝΑΤΟ, ΕΕ- με απίστευτα ρατσιστικό και ταξικό μένος («ασύμμετρη απειλή/εισβολείς», ακόμα και ως «όργανα των σχεδιασμών του τούρκικου κράτους»). Όπως τη δική του ευθύνη έχει και το τουρκικό κράτος που εκβιάζει απαιτώντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπολύει εναντίον της Συρίας. Που κάνει εργαλειακή χρήση του προσφυγικού στη ματωμένη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και διαπραγματεύσεων, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές. 



Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να επιβάλλει τον πλήρη έλεγχο και την απομόνωσή τους δημιουργώντας επιπλέον κλειστές δομές, απαγορεύοντάς τους την ελεύθερη μετακίνηση έξω από τα καμπ. Και όλα αυτά χωρίς φυσικά να έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους, εν μέσω πανδημίας, πράγμα το οποίο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε θανάτους προσφύγων και μεταναστών με τα πλέον νομιμοποιημένα μέσα της κυβέρνησης. 



Μέσα σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και άνεργων οικογενειών, του αγώνα για επιβίωση και ζωής με αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά όλου του κόσμου που βρίσκονται στον τόπο μας, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα φαντάζει τουλάχιστον αστεία. Αναρωτιόμαστε, πώς ένα προσφυγόπουλο που ζει σε μια σκηνή σε κάποιο νησί κοντά στα Τουρκικά σύνορα, με τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του αυτό ή οικογένειά του από τον κοροναϊό (μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βεβαίως), θα παρακολουθήσει τα μαθήματα που θα του στείλει η δασκάλα ή ο δάσκαλός του. Και με ποιο μέσο θα τα παρακολουθήσει. Ακόμα βέβαια και να μπορούσε, αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι που λείπει από αυτά τα παιδιά αυτή τη στιγμή ή η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, της προοπτικής μια αξιοπρεπούς ζωής μέσα στον κοινωνικό ιστό και η εξασφάλιση της ατομικής και ψυχικής υγιεινής. Για άλλη μια φορά ξεγυμνώνεται η ταξική πολιτική του υπουργείου, η οποία μπορεί τόσο ξεδιάντροπα να πετά στον κάλαθο των αχρήστων τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους κατατρεγμένους και εν τέλει τους αόρατους αυτής της κοινωνίας. 



Η θέση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων είναι στο πλάι των προσφύγων και απέναντι στις πολιτικές του πολέμου, του ρατσισμού, του μίσους και της εξαθλίωσης 



Εμείς από την πλευρά μας, ως εκπαιδευτικοί και ως εργαζόμενοι-ες οφείλουμε να απαντήσουμε και να συμβάλλουμε με το ρόλο μας στο να δει όλη η κοινωνία ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι: Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αντίπαλος των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που μετέτρεψε τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών», είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υψώσει ματωμένα τείχη στην προσφυγιά, είναι οι εθνικιστές και οι φασίστες που ξεχύνουν ρατσιστικό δηλητήριο και στόχο έχουν να πλήξουν το σύνολο των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι ο σκοταδισμός και ο ανορθολογισμός. Είναι όλοι αυτοί που πέρασαν μνημόνια, βάσεις, καταστολή κλπ. σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, που ειδικά τα χρόνια των μνημονιακών περικοπών διέλυσαν το σύστημα υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, υλικά, που χαιρόντουσαν όταν κλείνανε νοσοκομεία. Είναι οι δυνάμεις του κεφαλαίου που βρήκαν χώρο για να κάνουν «business as usual» για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι έμποροι της υγείας. 



Απαιτούμε εδώ και τώρα: 



· Χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλον τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. 



· Να πέσουν τα τείχη της ΕΕ, με κατάργηση των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας, Δουβλίνο και άνοιγμα των συνόρων - ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και μέσα στην Ελλάδα, ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι γιατί ζουν δίπλα μας. 



· Επίταξη ξενοδοχείων και δωρεάν διαμονή σε αυτά όλων των κατατρεγμένων των στρατοπέδων. 



· Άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αίτησης ασύλου για όλους-ες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και αιτίας μετανάστευσης. Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ, που καταπατά το «διεθνές δίκαιο» και όλα τα δικαιώματα. Δικαίωμα στο άσυλο, ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. 



· Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 



· Μετά το πέρας της πανδημίας, όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά τμήματα με παράλληλη πρόσληψη εκπαιδευτικών για τη στελέχωση τμημάτων ΖΕΠ. 



· Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να μεταφερθούν όλοι σε διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή. 



Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες 



Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης 



Δημόσια Δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία για όλους-ες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου