Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ!» Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού, την ανησυχία και το άγχος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων για την υγεία τους, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αποφασιστικά μέτρα θωράκισης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αντίθετα όλο το βάρος πέφτει μόνο σε μέτρα απαγορεύσεων, με αποκορύφωμα την επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας! Την ώρα που δρομολογείται κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ύψους 11.000.000 ευρώ στην καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι» και «επίταξη» με χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών ύψους 30 εκατ. ευρώ, αποζημιώνοντας τους επιχειρηματίες υγείας με 1600 ευρώ την ημέρα ανά κλίνη, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει από τις συνεχείς επιθέσεις όλων των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων μέχρι τώρα. Αντί να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, να εξοπλιστεί το υγειονομικό προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασία και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός τεστ, με καταιγιστικό τρόπο η κυβέρνηση νομοθετεί και εφαρμόζει ακραία αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους! Ο βασιλιάς είναι γυμνός και πρέπει επιτέλους να το βροντοφωνάξουμε, ΤΩΡΑ!

Το κεντρικό σύνθημα «μένουμε σπίτι» δεν ισχύει για τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας!
Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, άρχισαν να βγαίνουν στην δημοσιότητα (όχι των ΜΜΕ, εκεί τηρείται «σιγή ιχθύος») χιλιάδες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, άλλοι εργάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, με κανένα μέτρο προστασίας από τους εργοδότες, με υλικά απολύμανσης και προφύλαξης που τα πληρώνουν από την τσέπη τους, οι υπάλληλοι σε σουπερμάρκετ και delivery δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για «έλεγχο και εποπτεία» των εργαζομένων μέσω καμερών. Ταυτόχρονα, οι συμβάσεις και οι μισθοί των εργαζόμενων αλλά και οι υπόλοιπες εργοδοτικές υποχρεώσεις παγώνουν, ενώ έχουν απολυθεί πάνω από 40.000 άτομα μέχρι στιγμής! Η εργοδοσία δρα ανενόχλητη, καθώς εταιρείες απολύουν μαζικά κόσμο με ένα SMS (όπως οι 300 απολύσεις υπαλλήλων της Swissport) ή υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, όπως χαρακτηριστικά έγινε με τους «δικούς μας» σχολικούς οδηγούς. Τα μέτρα, που η κυβέρνηση χειροκροτώντας ανήγγειλε για τους άνεργους, είναι ψίχουλα και αφορούν ελάχιστους. Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν περίτρανα πως οι απαγορεύσεις μετακινήσεων και συναθροίσεων δεν ισχύουν όταν πρόκειται για τη διευκόλυνση εργοδοτών και επιχειρήσεων, αλλά επιβάλλονται σε εκλεγμένους συνδικαλιστές σωματείων που επιμένουν και έχουν χρέος να σταθούν απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Το κομμάτι αυτό της κοινωνίας δεν είναι κάποιοι άλλοι, άγνωστοι, μακριά από εμάς. Είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς μας, οι φίλοι μας, οι δικοί μας γονείς και των μαθητών μας!

Η πανδημία και τα χιλιάδες κρούσματα του ιού ανέδειξαν το μεγάλο ζήτημα των αναρρωτικών αδειών για τους εργαζόμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου, με την ανάγκη απουσίας από την εργασία για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν ελάχιστες μέρες αναρρωτικής άδειας το χρόνο, μόνο 15 για κάθε έτος, ενώ φέτος δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναπληρωτές/τριες που νόσησαν από κοροναϊό και έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για αρκετό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους (αναπληρωτές) εργαζόμενους στα ΚΕΣΥ, τα οποία εν μέσω πανδημίας έκλεισαν για το κοινό μια βδομάδα μετά το κλείσιμο των σχολείων, καθώς το Υπουργείο τα εξαίρεσε από τις εκπαιδευτικές δομές. Για μια εβδομάδα δέχονταν κανονικά ραντεβού, με κίνδυνο της υγείας τους τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μαθητές και οι γονείς τους, πολλοί από τους οποίους έχουν παιδιά με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι εργασιακές συνθήκες παραμένουν – ακόμη και σήμερα- άθλιες, χωρίς προσωπικό καθαριότητας και υλικά απολύμανσης. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΣΥ, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, υποχρεούνται μέχρι σήμερα να πηγαίνουν στην εργασία τους κανονικά, χρησιμοποιώντας ΜΜΜ. Διαφορετικά εξαναγκάζονται σε αναρρωτική άδεια, που για τους αναπληρωτές αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνονται με μισό μεροκάματο τις πρώτες 3 μέρες (για όση τους έχει απομείνει από την υπόλοιπη χρονιά) ή σε άδεια άνευ αποδοχών, δηλαδή εξαναγκάζονται σε οικονομική εξαθλίωση. Δεν λείπουν βέβαια, οι διαρκείς εκβιασμοί και οι διαρροές για μείωση του μισθού ή μη καταβολή του, καθώς σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία και τα «παπαγαλάκια» τους, «οι εκπαιδευτικοί κάθονται άρα γιατί να πληρώνονται;».

Ως εκπαιδευτικοί της τάξης, έχουμε σταθεί όλα τα χρόνια της κρίσης, και όχι μόνο, στο πλευρό των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Το ίδιο θα πράξουμε και ΤΩΡΑ.

Εμείς οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί προτάσσουμε την αλληλεγγύη και το συλλογικό αγώνα, στεκόμαστε μαζί με όλους τους/τις εργαζόμενους/ες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε αυτούς που εν μέσω αυτής της συγκυρίας βιώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία και την επισφάλεια. Δηλώνουμε τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, στους/στις γιατρούς και όλο το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να υποστηρίξουν όλο το λαό μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες, απόρροια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων που κατέστρεψαν το δημόσιο σύστημα υγείας και που τώρα – ω τι ειρωνεία!- χειροκροτούν.
Τους σεβόμαστε και τους υποστηρίζουμε και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί μέσα στη μάχη που δίνουν, δεν αφήνουν τίποτε για μετά! Διεκδικούν για το λαό και την αξιοπρεπή εργασία τους όλα όσα χρειάζεται να γίνουν ΣΗΜΕΡΑ! Υποστηρίζουμε τα αιτήματά των υγειονομικών και όλης της πληττόμενης κοινωνίας  για αύξηση κλινών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινών, μέτρα προστασίας και υλικά απολύμανσης και δωρεάν τεστ για όλες και όλους!
Στην προσπάθεια να επωμιστεί ΜΟΝΟ ο λαός «την ατομική ευθύνη», μπροστά σε αυτήν την πρωτόγνωρη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να απαντήσουμε: Αλληλεγγύη, Οργάνωση κι Αγώνας για τη Ζωή, για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους!
Τα μέτρα καραντίνας και πολλαπλών απαγορεύσεων, που ο λαός τηρεί, γίνονται όλο και πιο αυταρχικά, αναδεικνύοντας σιγά σιγά πως απώτερος στόχος είναι να μείνουν. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση με ΠΝΠ έγκαιρα προέτρεξε να επαναφέρει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας! Οι απεργίες στην Ιταλία, σε μία από τις οποίες συμμετείχαν για ένα λεπτό συμβολικά και οι υγειονομικοί στην αλλαγή της βάρδιας τους, είναι αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση! Κυβέρνηση, κράτος και κεφάλαιο είναι τελικά αυτοί που αφήνουν όλο το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία! Απέναντι σε όλα αυτά, αλλά και στην καλλιέργεια κλίματος κανιβαλισμού, ατομισμού, ξενοφοβίας, και ρατσισμού, με αυταρχικά μέτρα απαγορεύσεων και απόλυτης υποταγής, απαντάμε μαχητικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·     Πλήρη αναρρωτική άδεια, όπως των μόνιμων συναδέλφων μας, για όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
·     Άδειες σε όλους τους γονείς και εργαζόμενους που χρειάζεται να επιμεληθούν των παιδιών τους, ηλικιωμένων ή ασθενών τις μέρες της επιδημικής κρίσης, χωρίς παρακράτηση μισθών και ενσήμων.
·     Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας.
·     Καμία σκέψη για περικοπή μισθού στους συμβασιούχους εργαζόμενους προγραμμάτων ελαστικής εργασίας. Καμία περικοπή μισθού για αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
·     Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
·     Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, καμία περικοπή μισθού. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να πληρώσει το κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύει κέρδη.
·     Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλών προδιαγραφών. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες
·     Άμεσα μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όχι στις εκκλήσεις για εθελοντές. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
·     Δωρεάν τεστ για όλες και όλους
·     Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ, να επιταχθούν τα ιδιωτικά  νοσοκομεία χωρίς αποζημίωση και να δοθούν χρήματα για ιατρικό εξοπλισμό. Αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία και όχι η ασφυκτική παρουσία και ο αυταρχισμός της αστυνομίας με πρόσχημα την προστασία του λαού από τον ιό.
·     Κατάργηση όλων των απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση (άρθρο 12 της ΠΝΠ). Συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα για όλες/όλους.
·     Κανένα σπίτι χωρίς νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες. Ούτε σκέψη για διακοπή αυτών των παροχών σε όσους/ες δεν μπορούν εν μέσω επιδημικής κρίσης να ανταποκριθούν.
·     Κατάργηση εδώ και τώρα των πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου