Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΖΩΗ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!




Ζούμε σε μέρες που η ζωή αναμετριέται καθημερινά με τον θάνατο, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην περίπτωση έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού covid-19. Τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα περιορίζονται ασφυκτικά στην επικοινωνιακή στρατηγική της ατομικής ευθύνης απέναντι στην «ασύμμετρη υγειονομική απειλή», ενοχοποιώντας τον καθένα και την καθεμιά από εμάς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τη δημόσια υγεία και επιχειρώντας να παραγράψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας υγείας την τελευταία μνημονιακή δεκαετία. Στο πλαίσιο των αιματηρών περικοπών της περιόδου 2009-2013 οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώνονταν σταθερά κατά 8,7%, ενώ τα κλειστά και καταργημένα νοσοκομεία βαφτίζονταν ως «θυσία» για να «γίνουμε επιτέλους Ευρώπη» και τα κοινωνικά δικαιώματα στην υψηλής ποιότητας δημόσια υγεία ως «λαϊκισμός» ισοδύναμος της χρεοκοπίας της χώρας, που όφειλε να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό. Παρά τις καθημερινές κυβερνητικές φανφάρες «ότι το Υπουργείο Υγείας θα έχει ό,τι ζητήσει», τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, με εργασιακά εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που πασχίζει, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας σε πολλές περιπτώσεις, να κρατήσει ολόκληρη την κοινωνία υγιή και όρθια.

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ,
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

-     Ενώ ο τόπος βοά για τις 8.000 τουλάχιστον κενές οργανικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον άνω των 65 χρόνων μέσο όρο ηλικίας των επιμελητών, η κυβέρνηση έχει προσλάβει, υπό καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων, μόλις 270 νέους γιατρούς, θεωρώντας μέγιστη ιδεοληψία τον διορισμό μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα,
τόσο η παράταση της διάρκειας των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών όσο και οι εξαγγελίες ήδη προγραμματισμένων προσλήψεων είναι σταγόνες στον ωκεανό των αυξημένων αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, που δεν έχουν λάβει καν έκτακτη χρηματοδότηση σε συνθήκες πανδημίας. Την ίδια στιγμή, 11.000.000 ευρώ δαπανώνται από την κυβέρνηση της «αριστείας» και της «κανονικότητας» για τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», τη στιγμή μάλιστα που τα ΜΜΕ υποχρεούνται να προβάλλουν δωρεάν τα μηνύματα του ΕΟΔΥ.
-     Ενώ η πραγματικότητα καθημερινά αποδεικνύει ότι μόνο το καθολικό, δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αποτρέψει τις εκατόμβες νεκρών –για να μη γίνουμε σαν τις χώρες του ευρωπαϊκού, του βρετανικού και του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου «ονείρου» της κρατικά εγκαταλελειμμένης ή και πλήρως ιδιωτικοποιημένης υγείας- η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρά ελάχιστες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και δεν εξασφαλίζει καν τον επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας των ίδιων των υγειονομικών. Φύκια, λοιπόν, για μεταξωτές κορδέλες από τα κυβερνητικά στελέχη και την «πρώτη κυρία»: παλαμάκια στους ανοχύρωτους υγειονομικούς που τους χορεύουν στο ταψί, διπλασιασμός της αποζημίωσης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών από 800 σε 1600 ευρώ ημερησίως και καθημερινές προσκλήσεις σε εθελοντισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, μάλιστα, φαντασιώνεται και ΣΔΙΤ για ακόμη περισσότερα δωράκια στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και την οριστική κατεδάφιση των δημόσιων νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας υγείας.
-     Ενώ μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν με βδελυγμία τη διενέργεια των διαγνωστικών tests –απολύτως αποτελεσματική μέθοδο, που εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και αναχαίτισε τις θανατηφόρες επιπτώσεις του κοροναϊού- στις 24/3/2020 ανακοινώθηκε η εξωφρενική δαπάνη των 30.000.000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές ή μεμονωμένους ιδιώτες ως «αποζημίωση» των διαγνωστικών tests. Ακόμη ένα σκανδαλώδες δώρο, λοιπόν, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τη στιγμή που τα εργαστήρια μιας σειράς δημόσιων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων είχαν δηλώσει δημόσια τη διαθεσιμότητά τους να αναλάβουν δωρεάν τον διαγνωστικό έλεγχο του πληθυσμού στο το 1/5 τουλάχιστον του κόστους σε σύγκριση με τα ιδιωτικά κέντρα υγείας.

-     Ενώ εδώ και δύο μήνες απαιτούνταν κρατική καμπάνια για την επερχόμενη πανδημία και στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση εφαρμόζει με το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάζομεν» μέτρα οριζόντιας καραντίνας και βάζει στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα με την πολιτική επιστράτευση και την αναστολή του δικαιώματος της απεργίας. Την ίδια στιγμή αφήνεται ανενόχλητη η λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, επιχειρήσεων και τηλεφωνικών κέντρων με ανύπαρκτα ή αμφίβολα μέτρα υγιεινής, ενώ, παράλληλα, μειώνονται κατά 50% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, προαναγγέλλονται νέες περικοπές στο δημόσιο και τα 800 ευρώ θα παρασχεθούν σε περιορισμένες κατηγορίες μισθωτών, χωρίς την παραμικρή πρόνοια για τους ανέργους και ανασφάλιστους.
-     Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα αναπαράγει καθημερινά τις χειρότερες εκδοχές του κοινωνικού ρατσισμού με τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε «υπεύθυνους» και «ανεύθυνους», η μέριμνα για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των προσφύγων και τους αστέγους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει η κυβέρνηση για την κατάσταση στις φυλακές και στο στρατό όπου δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον κοροναϊό με τις καταγγελίες να μιλούν για απαράδεκτες καταστάσεις που καταπατούν και το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Και τέλος καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες και δεν μετέβησαν στις πόλεις καταγωγής τους, το αντίθετο μάλιστα, καθώς δόθηκε εντολή να φύγουν από τις εστίες, να μείνουν δηλαδή άστεγοι και πολλοί από αυτούς άνεργοι αφού δουλεύουν στον τόπο φοίτησής τους, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό αφού κάποιοι νοσούν. Για ποια λοιπόν ατομική ευθύνη μιλάνε και μας εκβιάζουν; 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

·   Καθολικό, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση. Άμεση διασφάλιση όλων των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ.
·   Άμεσοι διορισμοί όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών.
·   Πλήρης εξασφάλιση όλου του υγειονομικού υλικού και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (tests) για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων. Απαγόρευση διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα. Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και  συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό.
·   Απαγόρευση των απολύσεων. Ένταξη όλων των ανέργων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·   Κατάργηση του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και των αιματηρών «μεταμνημονιακών» πλεονασμάτων. Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου και εν μέσω πανδημικής κρίσης.
·   Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους - πρόσφυγες με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Η καραντίνα βάζει τεράστια ζητήματα ενίσχυσης των απλών ανθρώπων. Οι συνταξιούχοι, οι απομονωμένοι, οι αδύναμοι θα χρειαστούν εισοδηματική ενίσχυση, αλλά και ευρύτερη κοινωνική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα δυστυχίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους! Επείγουσα αποσυμφόρηση των φυλακών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου